Liderul palestinian Mahmoud Abbas, a solicitat ONU recunoaşterea unui stat Palestinian

Liderul palestinian a prezentat catre ONU oferta sa privind recunoasterea unui stat Palestinian.

Printre aplauzele izbucnite in adunarea generala a ONU acesta a solicitat recunoasterea unui stat Palestinian cu granitele de dinainte de 1967.

Acesta a afirmat ca palestinienii au intrat in negocierile cu statul evreu cu sinceritate dar ca acestia din urma nu si-au respectat obligatiile si au continuat construirea de asezari evreiesti.

In acelasi timp presedintele evreu Benjamin Netanyahu a acuzat pe palestinieni ca au refuzat dialogul . Acesta a afirmat ca oprirea negocierilor nu a venit din construirea de asezari evreiesti ci datorita nerecunoasterii de catre palestinieni a statului evreu.

Negociatorii conflictului au afirmat ca se spera ca prin negocieri pana in anul 2012 sa se finalizeze acest capitol. Numai prin pace si intelegere se va putea recunoaste formarea unui stat palestinian.

Dupa cateva ore de la primirea solicitarii presedintele consiliului de securitate a transmis cererea catre Consiliul de Securitate al ONU. Aceasta cererea va fi luata in discutie cel mai probabil Luni, dar vor urma cel mai probabil cateva luni de discutie referitoare la acest aspect.  Pentru a putea trece este nevoie de votul a 9 din cei 15 membri ai consiliului de securitate si ca nici unul din membrii permanenti sa nu isi exprime dreptul de veto.

Kosovo un precedent periculos

Asa cum a afirmat si presedintele roman Traian Basescu, recunosterea statului KOSOVO prin declararea unilaterala, va crea un precedent periculos la nivel global. Palestina nu a facut decat sa mearga pe acelasi model , diferenta ca in fata lor de aceasta data nu se mai afla sarbii ci evreii.Aceasta problema s-ar putea rasfrange si asupra Transnistriei, statu autoproclamant independent si sprijinit de regimul de la Kremlin.

Mahmoud Abbas a mai declarat ca : “A venit timpul pentru ca poporul meu,  curajos şi mândru, după decenii de deportari  şi a ocupaţiei coloniale şi a suferinţei  neîncetate, sa poata  trăi , ca şi alte popoare de pe pământ, liber într-o patrie suverană şi independentă” . Discursul a fost unul plin de emotie. El a cerut Israelului sa vina la pace.

In acest timp in Palestina au avut loc manifestatii de strada. Desi Mahmoud Abbas a solicitat ca acestea sa fie pasnice acest lucru nu s-a intamplat.Un palestinian a fost împuşcat mortal de către trupele israeliene în timpul confruntările din satul Qusra, la sud de Nablus- din surse palestiniene; la punctul de control Qualandiya, trupele israeliene au tras cu gaze lacrimogene in tinerii palestinieni care aruncau cu pietre;in satul Nabi Saleh, protestatarii au ars drapele israeliene şi imagini cu  preşedintele Obama.

Mahmoud Abbas a cerut astfel acceptarea Palestinei ca stat ONU cu puteri depline, in acest moment ei avand statutul de observator.

 

2 Comments to "Liderul palestinian Mahmoud Abbas, a solicitat ONU recunoaşterea unui stat Palestinian"

  1. December 9, 2011 - 6:57 pm | Permalink

    Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

  2. December 12, 2011 - 12:29 pm | Permalink

    Thank you for the blog post. Brown and I have already been saving to buy a new publication on this topic and your blog post has made all of us to save our own money. Your thoughts really resolved all our queries. In fact, more than what we had recognized in advance of the time we came upon your great blog. My partner and i no longer have doubts including a troubled mind because you truly attended to each of our needs above. Thanks

Comments are closed.