Schenghen mai asteaptă-România reconfirmată ca ţară de mâna a doua

România ţară de mâna a doua în Europa

Tocmai ni s-a reconfirmat că suntem o ţară de mâna a doua în Europa . Puteam să ne dăm şi peste cap că mai mult ca sigur rezultatul ar fi fost acelaşi. Intrarea României în Schenghen nu va avea loc în curând şi asta nu pentru că nu ne-am fi ţinut de treabă ci pentru că regulile se schimbă din mers.

Fiecare partid  politic  încearcă să îşi acopere incapacitatea propriului stat de a ieşi din criză prin atitudini naţionaliste şi antiemigraţioniste. Ce discurs poate ţine mai bine decât cel extremism. Europenii nu vor să ne primească în casă definitiv ci doar când au nevoie să le facem câte o lucrare.

Mai putem suporta multe?

Nu aveţi impresia că în ultimul rând am ajuns să fim oaia neagră a Europei? Nu aveţi şi voi impresia că orice am face nu ni se evidenţiază decât defectele? Oare sunt atât de josnici ca popor sau am învăţat să acceptăm prea multe. Poate la un moment dat vom răbufni şi ne vom sătura de uşi închise în nas.

Daca în România se întâmăplau evenimentele din Anglia şi actele de vandalizare de acolo mai mult ca sigur că am fi ajuns să dăm explicaţii şi probabil că am fi fost aruncaţi undeva în Africa la nivel de dezvoltare socială?

De ce ne e frică?  Este vizibil că nu suntem buni decât de menaj, spălat WC-uri, de purtat războaie pentru alţii în Irak, Kosovo, Libia, etc…

Poate că ne vom trezi şi noi odată deoarece de ceva ani  am ajuns să fim trataţi de occidentali ca bolnavi de lepră. S-au bucurat că au avut creştere economică cu muncitori români , iar atunci când a venit vremea restructurării am fost primii daţi afară.

De ce nu ţinem capul sus aşa cum au făcut Grecii şi Polonezii? De ce ne complacem în această situaţie? E josnic să pui bazele la realizarea Uniunii Europene şi alţii să îşi bată joc de munca noastră.

Refuzul de Schenghen rezultatul crizei economice mondiale

Este absurd să afirmi şi să dai notă maximă pentru toate criteriile de aderare la zona Schenghen şi totuşi să realizezi un refuz politic. Au fost atâţi de puţini cei care ne-au fost alături încât mă întreb dacă locul nostru este cu adevărat în Europa.

Când vom intra în Schenghen?

O întrebare foarte bună la care  nu avem un răspuns oficial în acest moment . Dar să privim dincolo de declaraţii şi vom vedea în mod clar că probabil niciodată. Nu mare mi-ar fi mirarea ca în curând şi celelalte state europene să înceapă să pună restricţii muncitorilor români aşa cum au făcuto spaniolii. Noi luăm măsuri adevărate de criză în timp  ce alţii doar mimează acest lucru.

Începe să fie din ce în ce mai clar că vom intra în Schenghen atunci când probabil acest concept va dispărea. Dacă Europa va continua în acest fel probabil că în câţiva ani nu vom mai vorbi de Europa.

 

Politicienii români fără măduvă în oase

Ce mă miră pe mine este  faptul că nu am văzut nimic despre un protest oficial al diplomaţilor români referitor la acest lucru. Stăm şi ne plângem dar nu luăm nici o atitudine diplomatică. De ce să nu sărim în sus din moment ce ei vor fi afectaţi în cazul în  care relaţiile se vor răci.

De ce nu reacţionăm. Lucrurile sunt deja duse la extrem.

În afară de palma diplomatică dată afectează neincluderea în zona Schengen ?

Refuzul Europei de a ne include în zona Schenghen nu afectează  în mod direct populaţia celor 2 state, Bulgaria şi România ci mai mult este o lovitură politică. Probabil că dacă criza mondială ne prindea în afara Europei mai mult ca sigur că nu am mai fi ajuns acolo. Acum ne prind şi ei acolo unde mai pot face acest lucru.

Zona Schenghen  presupune dispariţia ocntroalelor la graniţă în interiorul Uniunii Europene.  Pentru cine a circulat în Europa se ştie că oricum acest control vamal pentru cetăţenii europeni, chiar dacă nu fac parte din zona Schenghen nu este unul foarte amănunţit.  Acest lucru nu ne afectează în nici un fel libera circulaţie. Doar că va trebui să arătăm în continuare biletul la vamă.

Cu adevărat graniţa cu republica Moldova  ar fi fost un motiv mai realist de imputat?

Există posibilitatea ca adevărata problemă a României să fie permisivitatea la graniţa cu Republica Moldova. Aşa cum a declarat şi Băsescu acest lucru nu constituie un subiect de negociere cu Europa, acolo fiind cetăţeni români pe un teritoriu de drept Românesc.  Totuşi nici nu stat european nu ar fi deschis această problemă în mod oficial deoarece este un punct sensibil şi ar fi dus la manifestări naţionaliste în România.

Permisivitatea cu Republica Moldova nu este o problemă prin prisma faptului că ar trece cetăţenii moldoveni în România şi apoi în Europa ci că împreună cu ei vor veni şi emigranţi din alte ţări. Acest lucru ar fi fost un motiv real şi justificat pentru neaderare. Orice politician deştept ar fi amintit în umbră acest lucru. Din trei milioane de locuitori deja Moldova are un milion în Europa şi participă la valoare adăugată a acesteia.

Prin graniţa cu Moldova există riscul major de pătrundere de elemente teroriste. Astfel se dovedeşte a fi necesar menţinerea graniţelor şi dincolo de noi.

Comments are closed.