Departamentul Romanilor de Pretutindeni organizeaza o conferinta in Parlament legata de Anexarea Basarabiei de la 16 mai 1812

Miercuri, 16 mai, de la ora 15.00, la Parlamentul României va avea loc dezbaterea „200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Impactul lui asupra istoriei românilor”. La eveniment vor participa parlamentari, istorici, diplomați, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile de pe ambele maluri ale Prutului.

Dezbaterea va avea loc în sala Constantin Stere, om politic care a jucat un rol important în unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Ea are loc cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus prin semnarea Tratatului de la București și în contextual în care duminică, la Chișinău, circa 7 000 de oameni au ieșit în stradă pentru a cere plecarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și unirea cu România.

“Salutăm  faptul că Parlamentul României este sensibil la această temă, una importantă pentru mulți români de pe ambele maluri ale Prutului.  Faptul că avem o participare importanta atât politicâ cât și academică nu poate decât să ne întărească credința că această cauză este una extrem de actuală iar amintirea raptului care s-a produs în 1812 ne dă perspectiva reparării lui cât mai curând posibil” a declarat Eugen Popescu, unul dintre organizatorii principali.

Discuțiile vor putea fi urmărite online pe siteul www.Privesc.eu. Evenimentul este organizat de Comisia pentru Românii de Pretutindeni a Senatului României, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Consiliul Naţional al Reîntregirii în parteneriat cu Platforma Civică “Acțiunea 2012” şi Consiliul Româno-American.

Comments are closed.